asdas
Sitemizden yararlanmak ve bu ailenin bir parçası olabilmek için lütfen üye olunuz!
Mac Os X - Çeşitli Sorunlar ve Çözümleri Uyeols10
asdas
Sitemizden yararlanmak ve bu ailenin bir parçası olabilmek için lütfen üye olunuz!
Mac Os X - Çeşitli Sorunlar ve Çözümleri Uyeols10
asdas
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
asdas

asdasdas
 
HomeLatest imagesSearchRegisterLog in

 

 Mac Os X - Çeşitli Sorunlar ve Çözümleri

Go down 
AuthorMessage
silkroadlife
Admin
Admin
silkroadlife


Kayıt Tarihi : 2009-01-28
Nerden : adana
Mesajlar : 795
Konu Sayısı : 802
Ülke : Türkiye
Male Yaş : 29
Başarı sistemi : 16
Lakap : KaRa_BuLuT
Ruh hali : Mac Os X - Çeşitli Sorunlar ve Çözümleri Kederl10
Uyarı Seviyesi : Uyarı Yok

Mac Os X - Çeşitli Sorunlar ve Çözümleri Empty
PostSubject: Mac Os X - Çeşitli Sorunlar ve Çözümleri   Mac Os X - Çeşitli Sorunlar ve Çözümleri EmptyFri Sep 11, 2009 2:57 pm

Ekran Çözünürlüğü
Eğer bilgisayarınız açıldığında ekran çözünürlüğü size uygun değilse onu şöyle değiştireceksiniz. “MacOS” yazan masaüstündeki hard diski açın. Buradan “Library > Preferences > System Configuration”ı açın. Bunun içindeki “com.apple.Boot.plist” adlı dosyanın bir aynısını masaüstüne atın ve masaüstündeki dosyaya sağ tıkla¤¤¤¤¤ Farklı Aç deyin. Buradan “TextEdit”i seçin (en altta). Açılan dosyanın içinde en alt satıra şunları ekleyin:


Graphics Mode
1280x800x32

Benim istediğim çözünürlük 1280x800 olduğu için bunu yazdım. Siz istediğinizi yazabilirsiniz (1024x768 gibi). Bunu yazıp kaydettikten sonra dosyayı ilk olarak nereden aldıysanız oraya (yani System Configuration’a) geri kopyalayın. Dosyayı kopyalamadan önce eski dosyayı ya direk olarak silin ya da başka bir yere yedeğini alıp silin. Size bir uyarı verecektir. “Authorize” deyin ve Mac’in ilk açıldığında kullanıcı adına yazdığınız şifreyi girin. Bilgisayarınızı tekrar açtıktan sonra göreceksiniz ki istediğiniz ekran çözünürlüğü gelmiş. Eğer işe yaramamışsa ya ekran kartınız desteklenmiyordur (benimki gibi), ya da sürücüsünü yüklemeniz gerekmektedir. Sürücüler için ya aşağıdaki linke, ya da foruma bakın. Bana da sorarsanız yardımcı olabilirim:

Boot Seçenekleri

Yukarıda Mac’in açılmasını nasıl daha eğlenceli ve görsel bir hale getirebileceğimizden bahsetmiştim. Buyrun size kullanabileceğiniz çeşitli komutlar. Bunların hepsini Windows’taki boot.ini dosyasının gördüğü işlevleri gerçekleştiren yukarıda da bahsettiğim “com.apple.Boot.plist” dosyasını değiştirerek yapacağız. “Library > Preferences > System Configuration”a girip “com.apple.Boot.plist” dosyasını masaüstüne keydedelim ve masaüstündeki dosyayı Text Editor ile açalım.

Boot ederken karşılaştığımız Darwin yazısını ve “Windows mu, Mac mi?” seçeneğini kaldırmak için şunu ekliyoruz:

Quiet Boot
Yes
Meşhur MacOS boot ekranı ve içinde dönen küçük çemberi görmek için ise şu kodları giriyoruz:

Boot Graphics
Yes
Ayrıca bu ekranı görmek için eğer aşağıdaki kodun içinde “–v, -x, -s” ya da benzeri bir şey varsa bunu kaldırmalıyız:

Kernel Flags

Countdown denilen Darwin yazısından sonra çıkan sayımı azaltmak için istediğiniz rakamı aşağıya girebilirsiniz. Mesela 5 saniye olsun:

Timeout
5
Sesi Düzeltmek (AC97 için)
Kullandığımız çoğu ses kartı AC97 sürücüsü ile çalıştığı için bu seçenek çoğumuz için geçerlidir. Öncelikle şu dosyayı indirin: [5]

Zip dosyasından çıkan dosyayı MacOS adlı partition’ın içine yani Root Directory’ye ya da başka bir deyişle masaüstünde MacOS adlı harddiski tıkladığınızda açılan yere kopyalayın. Şimdi buradan “System > Library > Extensions” a giriyoruz. İçindeki “AppleAC97Audio.kext” dosyasını silin. “Authorize”a basıp şifrenizi girin. Daha sonra buradan çıkabilirsiniz. Şimdi “Finder”da “Applications” adlı klasörü bulup içindeki “Utilities”e girin ve buradan “Terminal”i bulun. “Terminal”e ileride çok ihtiyacınız olacağı için bunu aşağıdaki “Dock Menu”ye atabilirsiniz. Terminal’i açın ve aşağıdaki kodları girin, her satır bitişinde Enter’a basın. Aşağıda “sudo –s” yazdıktan sonra şifrenizi girmeniz istenecek. Girdikten sonra bütün Admin işlemlerini yapabileceksiniz (şifreyi yazarken *** gibi birşey çıkmayacak boş ekrana şifre yazıp “Enter”a basacaksınız.

sudo -s
Şifrenizi girin
cp -R /AppleAC97Audio.kext /System/Library/Extensions/
cd /System/Library/Extensions/AppleAC97Audio.kext/Contents/PlugIns/
kextload AppleAC97AudioATIIXP.kext

Burada bir hata vermemesi gerekiyor, eğer verirse yukarıda bahsettiğim dosyayı silmemişsiniz demektir
rm /System/Library/Extensions.kextcache
bu komuttan sonra no such file or directory hatası verebilir sorun değil.
kextcache -k /System/Library/Extensions
Eğer bütün işler yolundaysa Terminal’i kapatabilirsiniz. Bilgisayarınızı tekrar açınca sağ üst köşede bir ses kontrol işareti dikkatinizi çekecektir.

Dizüstü Bilgisayarlarda Güç İşareti

Pilinizin durumunu ve pil seçeneklerini görmek için aşağıdaki dosyayı indirin:

Şimdi “System > Library > System Configuration”ı açın. Buradaki “PowerManagement.bundle” dosyasını silin ve indirdiğiniz dosyadakini bunun yerine kopyalayın. “Authorize” edip şifrenizi girin. Bilgisayarınızı açtığınızda artık sağ üst tarafta bir güç yönetimi simgesi ile karşılaşacaksınız.

Control – Command – Mac İşaretlerinin Yerlerini Düzeltmek“System Preferences”ı açın. Buradan “Keyboard & Mouse > Keyboard > Modifier Keys”e gelin. Tuşları şu şekilde düzenleyin:

Caps Lock > Caps Lock
Control > Command
Option > Option
Command > Control
Artık Ctrl+C, Ctrl+V gibi işlemler yapabilirsiniz. Bu arada unutmadan belirteyim. “@” gibi Alt Gr ile yapılan karakterler için onun sağ tarafındaki Windows tuşuna basmalısınız.

“Spotlight” Arama için Başlıkların Görüntülenmesi
Bu da aramalarda neyin tam olarak nerede olduğunu görmek için yararlı bir özellik. Aktifleştirmenizi tavsiye ederim. “Terminal” konsoluna girip şu satırları yazın:

mdimport /usr/include
mdimport /usr/local/include
mdimport /System/Library/Frameworks
Gizli Dosyaların Görüntülenmesi
Bana kalırsa bunu hiç denemeseniz daha iyi olur. Çünkü Mac o kadar temiz yapılmış ki Gizli Dosyalar gösterilince bütün dosyalar birbirine girebiliyor ve yeni yeni tanımaya çalıştığınız bir sistemin içinde kaybolabilyorsunuz. Ama meraklılarına “Terminal” kodlarını yazayım:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE
killall Finder
Eğer gizli dosyaları tekrar gizli kılmak istiyorsanız “True” yerine “False” yazmanız yeterli:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles FALSE
killall Finder
Safari Web Tarayıcısının Çökmesini Engelleme
Evet Safari ne yazık ki bazı sitelere girince kendi kendini kapatıyor ve bunu yaptığı sitelerden biri de MK. Bu yüzden şu basit işlemi yapmanız gerekmekte. Aşağıdaki Dock’ta Safari simgesinin üstüne gelin ve sağ tıkla¤¤¤¤¤ “Show in Finder” deyin. Burada da Safari’nin logosuna sağ tıkla¤¤¤¤¤ “Get Info” diyoruz. Sağ tarafa doğru açılan kutunun içinde “Open Using Rosetta” seçeneğini işaretliyoruz.

Back to top Go down
https://ultumark-tr.yetkin-forum.com
 
Mac Os X - Çeşitli Sorunlar ve Çözümleri
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Sık Karşılaşılan Sorunlar Rehberi
» Msn Mesenger Hata kodları ve Çözümleri
» Ecsro Belirli Hatalar ve Kesin Çözümleri.
» Windows XP'deki Temel Bilgiler, Hatalar, Ayarlar ve Çözümleri

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
asdas :: İşletim Sistemleri :: Mac OS-
Jump to: