Counter-Strike Taktikleri
Genel Taktikler
Yeni başlayanlar, uzun süredir oynayanlar, daha iyi skorlar yapmak isteyen herkes için Counter-Strike taktikleri.
Sesler ve ses sistemi Counter-Strike gibi, benzerleriyle kıyaslandığında oldukça yavaş oynanan bir oyunda seslerin oyunun önemli parçası olduğunu unutmamak lazım. Yeterli harita bilgisiyle ve sesleri dikkatle dinleyerek herkesin o an nerede olduğunu elinizle koymuş gibi bilebilirsiniz.
Çoğu kişi kendilerine bilgisayar sistemi kurarken oyunların yüksek performansta çalışmasını sağlamak için özellikle işlemci ve ekran kartına yatırım yapar, ancak o sırada ses kartı hep ihmal edilir. Oysa ses kartı da oyunun kaderini etkileyen donanım parçalarından biridir. İdeal durum, a3d destekleyen bir ses kartına sahip olmak olsa da; en azından Sound Blaster Live serisi bir ses kartı alarak eax özelliğinden faydalanmanızı öneririm. Creative firmasının piyasaya sürdüğü Sound Blaster Audigy serisi kartlar ile ise mükemmele yakın ses performansı elde edebilirsiniz. Denedikten sonra aradaki farkı siz de göreceksiniz. Ses kartından sonraki konu ise ses sisteminiz. Konu oyunlar olunca, ses sistemlerinde iş tersine dönüyor. Her zaman en pahalı olan en ideal çözüm değildir. 5+1 bir hoparlör sistemi size film izlerken şahane bir ortam hazırlayabilir, fakat oyun oynarken tüm sesleri algılayıp seçebilmeniz için en ideal çözüm kulaklık kullanmanızdır. Evindeki pek muhteşem ses sisteminde, benim kulaklıkla duyduğum sesleri duyamayıp da hile yaptığımı iddia edenlerle çok karşılaştım.
Ce-ee! Ses dinlemekten konu açılmışken "ce-ee" den söz etmemek olmaz. Bir duvarın bitiş yeri veya köşenin ucunda ve görünmeyecek şekilde ve duvara yüzünüz dönük şekilde beklersiniz. Elinizdeki silaha göre namlunuzu da en uygun pozisyona getirirsiniz. Karşıdan gelen ayak sesleri size yeteri kadar yaklaştığında
ederek köşeden çıkıp ce-ee yaparsınız ve hiç beklemedikleri anda karşınızdakileri öldürürsünüz. Bunu yaparken en çok zamanlamaya dikkat etmelisiniz. Çok erken çıkarsanız aradaki mesafe fazla uzun olacağından ıskalayabilir ve karşınızdakilere sizi vurma şansı verebilirsiniz; geç çıkarsanız da duvarın arkasında biri olması ihtimaliyle o tarafa doğru yönelecek oyuncular tarafından gafil avlanan siz olursunuz. İdeal zamanlama, aradaki mesafenin tam ortasında yakalamaktır.
Hud_Centerid Centerid, o an crosshairinizin yönelmiş olduğu alandaki herhangi bir oyuncunun hitbox'ına (yani normalde göremediğiniz, fakat sizin karşı tarafı vurduğunuzu oyunun algılamasını sağlayan kutucuklara) denk geldiğinde ekranın ortasında o oyuncunun nickini görmenizi sağlayan değişkendir. Bu sayede:
I-) 14-15 inch monitörünüzle zar zor seçebildiğiniz uzaktaki hedefleri ayırt edebilir ve vurabilirsiniz.
II-) Flash grenade yediğinizde veya smoke grenade dumanının içinde ekranınız bembeyazken bile bir oyuncu hedef alanınıza girdiğinde, ismini ekranın ortasında görebilir ve vurabilirsiniz.
Püf Noktaları Sahte şarjör değiştirme (Fake Reload) Silahınızın şarjörünü değiştirirken ederken bir diğer silaha geçince şarjör değiştirme işlemi kesilir ve tekrar aynı silaha geçtiğinizde değiştirme işlemine hiç başlamamış gibi şarjörünüzde aynı miktar mermi kalmış durumda devam edebilirsiniz. Peki bu ne işe yarar:
Rakip takımın oyuncularıyla yakın mesafede yalnız kaldığınız takdirde uzaktan birkaç mermi sıkıp saklanır ve silahınızın şarjörünü değiştirmeye başlarsınız. Karşınızdakiler yeterince açıkgöz ise, bunun sesini duyup sizi aciz durumda yakalamak üzere üstünüze gelirler. Bu sırada hızlıca tabanca veya bıçağa geçip tekrar aynı silahınıza geçersiniz ve kalan mermilerinizle onları gafil avlarsınız.
Aynı şekilde hızlı silah değiştirmeyi çatışmanın ortasında şarjör değiştirir durumda kaldığınızda yapabilirsiniz. Şarjör değiştirirken yakalanıp glock tabancası şansınızı denemek yerine hızlıca değişiklik yaparak ak47 tüfeğinizle kalan son 5-6 kurşunla karşınızdakini rahatça öldürebilirsiniz.
Duvar ve kutu arkası taramak Kuytu köşelerde menzilenmiş ve önünden geçecek dikkatsiz bir oyuncuyu rahatça öldürmeyi planlayan sotecileri gafil avlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken bu amaçla çok kullanılan kutu arkaları ve kuytu yerlere duvarı delebilen bir silah ile 1-2 el
açmaktır. Eğer arkasında birisi varsa, vurulma sesini duyacaksınız ve bu durumda kendinizi hiç riske atmadan rahatça onu etkisiz hale getirebileceksiniz.
Ayrıca, haritaların kuşbakışı görüntüleri üzerinde çalışarak hangi duvardan sıkarsanız mermilerinizin nereye gideceğini öğrenebilirsiniz. Counter-Strike oyununda var olan tek kat bir duvara karşı atacağınız mermiler duvarın kalınlığı her ne olursa olsun diğer tarafa geçebilmektedir. Hal böyle olunca, karşı karşıya çatışmaktansa, öbür tarafında rakip takım oyuncularının olabileceği duvarlara mermi sıkmak, rakiplerinizi öldürmeseniz bile canlarını azaltmanızı ve avantaj elde etmenizi sağlayacaktır.
Duvarları delebilen silahlar:
- Desert Eagle .50 AE
- Avtomat Kalashnikov Model 47 (AK-47)
- SG-552 Commando
- M4A1 Carbine
- Steyr AUG A1
- Steyr Scout
- Arctic Warfare Magnum (AWP veya AWM)
- G3/SG-1 Precision Sniper Rifle
- SG-550 Sniper Rifle
- M249 PARA Light Machine Gun
"Negatif zeka" kazanır! Deneyimli, oyunu düşünerek ve belli bir strateji dahilinde oynayan bir oyuncu iseniz en çok korkmanız gereken, karşıdaki deneyimsiz ve düşünmeden oynayan oyunculardır. Çünkü zaman zaman o kadar mantıksız hareketler yaparlar ki, bunu öngörmediğiniz için sonuçta ölen siz olursunuz.
Klan maçlarında takım taktiği olarak da aynı durum geçerlidir. Klan olarak en çok korkmanız gereken, maç ve oyunculuk deneyimi fazla olmayan klanlar olmalıdır. Öyle ki, teröristken maç boyu ne olursa olsun sürekli aynı yere ani saldırı (rush) yapmayı deneyebilirler. "Tamam aynı yerde üst üste 3 el kaybettiler, herhalde artık gitmezler" dersiniz ama yine aynı yere giderler. Bu tip karşılaşmalarda karşı takımın oyun anlayışını veya taktiğini hiçbir mantık dahilince çözemezsiniz, çünkü belirli ve tutarlı bir mantık yoktur. Mantıksızlık ve negatif zeka her zaman için zeka ve mantığa ters gelir.
Tabii bunu lehinize kullanmak da elinizdedir. Çoğu zaman en ahmakça taktikler, maçı çeviren anlar haline gelebilir. Örneğin maçın en önemli anında Counter-Terörist iken yapacağınız bir ani saldırı (rush) ile teröristleri şaşırtıp yenerek
avantajını elinize geçirebilirsiniz.
Prodigy'deki kapı Prodigy haritasında bulunan güvenlik kapısı
use fonksiyonu ile değil, yandaki kutucuğa dokunarak açılır. Ayrıca kapandıktan sonra açılması için belli bir süre geçmesi gerekmektedir. Pek çok oyuncu kapı kapandıktan sonra use tuşuyla açmaya çalışarak ses çıkarmakta ve yerlerini belli etmektedir. Tabii bu durumda kapının arkasında bekleyen rakibinizin kapıya
edip sizi vurması da pek zor olmamaktadır.
Standart Hücum Setleri En büyük klanlar dahil, klan maçlarında hücum ederken uygulanan taktikler aslında çok karmaşık olmayıp; belli standart setlerden oluşurlar. Taktiğin başarılı olması, karmaşıklık ile değil, klan içi uyum ve doğru zamanlama ile gerçekleşir. Bunun için de bol bol maç yapmanız gerektiğini özel olarak hatırlatırım. Her an takım arkadaşınızın ne yapıyor olabileceğini tahmin edebilmeniz ve gereken zamanda sizin de görevinizi yapabilmeniz lazım. Her haritaya uygun, standart hücum setlerini kısaca anlatmak gerekirse:
1. Ani saldırı (rush) Bunun ne anlama geldiğini herkes biliyor olsa gerek. Yalnız karıştırılmaması gerek nokta, rush yapmanın tam olarak ne demek olduğudur. Ani saldırı yapmak demek, haldır huldur ölüme koşmak değildir. Tam tersine, büyük uyum ve hızlı düşünme yeteneği gerektiren bir hücum setidir. Counter-Strike 1.3 sürümü zamanında tüm maçı rush yaparak geçirebilirken, Counter-Strike 1.4 sürümünden sonra artık sadece şaşırtmak için kullanmanızı tavsiye ederim. Zıplama sınırlandığından dolayı, artık sabit ve konumunu ayarlamış rakibinize karşı ani saldırı yapmak oldukça zorlaştı.
5'er kişilik takımlar ile yapılan klan maçlarında, Counter-Terörist yerleşmeleri genellikle; A üssü 2 kişi, B üssü 2 kişi ve arada yardım görevini üstlenen bir kişi şeklinde olur. Yani ani saldırı yaptığınız anda sizin hücum ettiğiniz bölgeyi tutan 2 kişiye karşı 5 kişi hücum edip çabuk şekilde oraya C4 patlayıcıyı yerleştirme avantajını elde ediyorsunuz.
Ani saldırılarda dikkat etmeniz gereken en önemli noktalar ise birbirinize olabildiğince yakın olmak ancak aynı noktaya
edildiğinde vurulacak şekilde tek sıra oluşturmamaktır. Bomba üslerinelere girerken mutlaka en öndeki adamlar
flash grenade attıktan sonra girilmesidir. Arkadan atılınca,
flash grenade kendi takım oyuncularınızı etkileyecektir, onun için dikkatli kullanılmalıdır. Bu konudaki bir diğer önemli nokta da pusuya yatmış rakiplere dikkat etmek. Counter-Teröristler, muhtemel bir ani saldırıda ölmemek için üslerinde kendilerini saklayıp zaman zaman sizin bombayı koyma anınıza kadar kendilerini göstermeyebilirler. Muhtemel pusu yerlerine mutlaka mermi sıkın ve kontrol edin; yarış atı gibi dümdüz koşmayın.
2. 3+2 Taktiği Özellikle maxrounds kurallarıyla oynanan maçlarda en çok kullanılan ve nerdeyse tüm haritalara uyan bir hücum setidir. 3 kişi bir taraftan, 2 kişi diğer taraftan gidip, belirlenen bomba üssünde buluşurlar. C4 patlayıcı, 3 kişilik grupta olur. Bilindiği üzere ciddi turnuvalarda oynanan haritaların hepsinde 2 bomba üssü ve izlenecek 3 ayrı yol vardır. Bunlardan ikisi direk olarak birer bomba üssüne giderler. 3. yol ise ya iki üsse de çıkmaktadır ya da üslerden birisi için alternatif yoldur. Yani kısacası; bölünürken, belli bir üsse giden 2 ayrı yolda bölünmelisiniz.
Bu sette zamanlama çok önemlidir. Aynı zamanda iki grup da hazır olana kadar diğer grubun ölmemesi lazım. Kendinizi saklayarak flash grenade veya smoke grenade'ler atarak oyalayın. Kutu arkaları ve duvarlardan mermi sıkın ve gelebilecek bombalara dikkat edin.
Standart Hücum Setleri (Devam) 3. 4+1 Taktiği (yanıltma) Bu da oldukça sık kullanılan bir hücum seti. C4 patlayıcı, 4 kişilik grupta bulunur ve bu grup kesinlikle kendini göstermeden ve sessizce ilerler. 1 kişi ise diğer taraftan kendini gösterip o taraftan geldiğiniz izlenimini verir; veya karşıdakileri bu şekilde yanıltamasa bile, canlı kaldığı ve orda olduğunu belli ettiği sürece, orayı tutan Counter-Teröristler yerlerini bırakıp diğer tarafa yardıma gidemezler.
Bu setin en önemli noktası aldatıcı durumdaki kişinin sağ kalması ve karşıdakileri mümkün olduğunca uzun süre -en azından 4lü grup yerini alıncaya kadar- oyalamasıdır. Bu oyuncunun mümkün olduğunca kendini hedef yapmadan duvarlara kurşun sıkarak; flash veya smoke grenade atarak veya bir an görünüp iki el sıkıp geri giderek orada olduğunu rakip takıma belli etmesi lazımdır.
4. Secure+go Takım olarak belli bir alana yerleşip beklersiniz ve kendinizi göstermezsiniz. Amaç, üstünüze gelebilecek sabırsız Counter-Teröristleri öldürerek karşı takımın canlı oyuncu sayısını azaltmak veya en azından bir süre hiç ses çıkarmadan bekleyerek boş bekleyen Counter-Teröristlerin konsantrasyonunu dağıtmaktır. Ardından sessiz ve kontrollü ilerleyerek veya duruma göre müsait olan yerlerden hızlıca giderek bombayı yerleştirmeye çalışırsınız. Yani olayın mantığı Counter-Teröristlerin açıklarını kollamaktır.
5. 2+2+1 Taktiği En dikkatli oynanması gereken ve takım içindeki uyumu en çok ön plana çıkaran hücum setidir. Düzgün oynanabilirse, en etkili taktiklerden biridir. 1 kişi 4+1 taktiğinde olduğu gibi bomba üslerinden birine yanıltmaya gider. Diğer 4 kişi ise sessizce ilerler ve diğer bomba üssüne 2 taraftan hücum edecek şekilde ayrılır. Bu iki grup, aynı anda veya mesafeye bağlı olarak belli bir gecikmeyle bomba üssüne iki taraftan girerler ve orayı tutan Counter-Teröristleri etkisiz hale getirirler.
Önemli nokta, yanıltıcı oyuncunun ölmemesidir. Diğer noktalarda kayıp verme olasılığının yüksek olmasından ötürü yanıltıcı oyuncu bomba yerleştirildikten hemen sonra uygun bir yere saklanıp oraya yardıma giden Counter-Teröristleri rahatça vurmayı deneyebilir.
Taktik Hazırlamak Özellikle klan maçlarında kullanmak üzere herhangi bir harita için taktik tasarlamak için gerekli ve faydalı araçlar şunlardır:
Kuşbakışı Haritalar Counter-Strike 1.4 sürümünden itibaren öldükten sonra veya KlanTV'den karşılaşmaları seyrederken oyuncuların yerlerini kuşbakışı bir haritada görebildiğinizi görmüşsünüzdür. taktik hazırlamak için haritaların kuşbakışı görüntülerini de kullanabilirsiniz. Bu görüntülere cstrike\\overviews\\ klasörünüzden ulaşabilirsiniz.